Smiling Mountain


Åsa Nyström
Yoga & Hälsa

Introduktion

 

 


Hälsoresor till
Indien

Yogaretreats

 

Åsa Nyström
Kontakt

 

 

 

Nyhetsbrev

Självutveckling Österlen (För lokal kursinformation)

Nyhetsbrev Självutveckling (Artiklar, tips, mm)


[Bild - Åsa Nyström]

Åsa Nyström 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyhetsbrev Självutveckling - Bilaga December 2007

Indien resenärer hemkomna till Sverige efter uppskattad hälsoresa


(Österlen Magasinet dec 2007)

Indien resenärer hemkomna till Sverige efter uppskattad hälsoresa

Under ett par veckor i månadsskiftet oktober/november reste nio entusiastiska deltagare från Brantevik, Smedstorp, Växjö, Linköping och Oslo, iväg till Kerala i södra Indien. Syftet var att varva ned, utöva yoga, lära sig om det urgamla läkesystemet ayurveda, samt att stifta bekantskap med den sydindiska kulturen. Deltagarna möttes av hälsovägledare Åsa Nyström m fl. på flygplatsen i Keralas huvudstad Trivandrum. En buss transporterade de trötta och en aning bleka svenskarna till vistelseorten, ca en timmes resa från
flygplatsen. Efter lite vila, mat och en dusch, fick alla träffa ayurveda-doktorn som tillsammans med Åsa och deltagaren själv gjorde upp en plan för ayurvedisk behandling under den kommande veckan.

 

Varför just ayurveda?

Ayurveda, som betyder "kunskapen om livet", är ett läkesystem som använts i tusentals år i bl a Indien. Ayur veda har uppmärksammats mycket under de senaste åren, bl a av den amerikansk-indiske läkaren Deepak Chopra. Ett av skälen till all uppmärksamheten är att man funnit att dessa urgamla metoder har en mycket positiv inverkan på våra stessrelaterade sjukdomar i västvärlden.

Det ayurvediska läkesystemet bygger på tre principer eller typer av energi, som kallas vata, pitta och kapha. De kan liknas vid inspiration, drivkraft/ handlingskraft och stabilitet.
Vi består alla av dessa tre typer, men har dem mer eller mindre
dominant inom oss. Det handlar om att skapa en bra balans mellan dem i vardagen och med hänsyn till vår egen individuella konstitution, kan vi hitta sätt att må bättre. Alla människor behöver inte samma sak för att komma i balans. Det beror på vem vi är och hur vi är.

Målet med ayurveda är förstå sig själv bättre för att komma i balans och på bästa sätt kunna uträtta det man är ämnad att uträtta.

 

Första veckan

Under den första veckan fick deltagarna massage varje dag, somliga med varm olja och andra torrmassage. De fick också speciellt lättsmält mat för att hjälpa magen på traven med att komma i balans. Alla aktiviteter var frivilliga, för att skulle ha möjlighet att vila elleräta nåt annat om de så önskade. Morgonyoga och meditation samt teorilektioner om ayurveda, och hur man kan ta hand om sig själv för att må bättre i vardagen där hemma, var också en del av de dagliga rutinerna liksom att bada i de varma skummande vågorna.

Under vistelsens fanns mer tid för promenader, lektioner i självkännedom och individuell coaching med personlige vägledaren och coachen Frans Kocken för den som så önskade.
Båttur i backwater-deltat med tempelbesök på en liten ö, och en dagstur med tåg, buss och taxi till ett ashram ute i djungeln stod också på programmet. Ett ashram är lite som en slags kloster, där man utövar yoga, meditation eller något annat, beroende på stiftelsens inriktning.

Kerala

Kerala är unikt på det sättet att det finns en tredjedel muslimer, en tredjedel hinduer och en tredjedel kristna. Det lever med ömsesidig respekt för varandra i delstaten Kerala, som är en välfärdsstad med indiska mått mätt. Staten har varit kommunistisk, och var den första staten som utrotade analfabetismen.

Vad folk uppskattade mest med resan var de vänliga människorna, den goda maten, yogalektionerna och att få chansen att hitta lite mer balans i kropp och själ samt att ha en plan med sig hem för att kunna fortsätta må bra i sin vardag.

Blir det fler resor?

Det blir ännu en hälsoresa till Indien i februari/mars 2008. Kanske är det nåt för dig…..

Arrangör och kursledare

Åsa är hälsovägledare, yogalärare och ayurvedisk hälsorådgivare i Sankt Olof . Hon håller föredrag och kurser i yoga och ayurveda. Hon ger också ayurvedabehandlingar hemma i Sverige. Sedan 1991 har Åsa besökt Indien, och under de senaste tre åren har hon ordnat resor för att låta andra ta del av denna rika kultur, sköna klimat och sina kontakter som hon byggt upp under åren.

Förutom ayurveda konsultationer och behandlingar erbjuder hon kurser i yoga och avspänning, relationskunskaper, mental träning, kommunikation, stresshantering, teambuilding/ledarskap.
Åsa's hemsida

Info och kontakt:
Tel 0414-60531

 

(Tillbaka) till fler bilder och berättelser indienresor

www.smilingmountain.com