Smiling Mountain


Åsa Nyström
Yoga & Hälsa

Introduktion

 

 


Hälsoresor till
Indien

Yogaretreats

 

Åsa Nyström
Kontakt

 

 

 

Nyhetsbrev

Självutveckling Österlen (För lokal kursinformation)

Nyhetsbrev Självutveckling (Artiklar, tips, mm)


[Bild - Åsa Nyström]

Åsa Nyström


(Denna sidan har inte flyttats till den nya sidan än)

Hej,

Denna hemsida är föråldrad och håller på att flyttas!

På min nya mobilvänliga hemsida Floweryoga.nu hittar du numera så gott som all min information om

- Floweryoga
- Ayurveda
- Konsultationer & Behandlingar
- Yogaretreats
- Hälsoresan till Goa
- Hälsoresan till Kerala
- Yogaresan till Rishikesh
- Yoga på ÖsterlenKalendariet
- om Hälsovägledning och Om mig

Mvh
Åsa Nyström




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyhetsbrev Självutveckling - Bilaga, maj 2007 


Kvinnoprojekt i Kerala, i södra Indien

Under en hälsoresa till Indien, organiserad av Ny Ström Hälsovägledning från Sankt Olof besökte vi bl a  ett kvinnoprojekt och fick underbara möten med entusiastiska kvinnor.

 

[Bild: Svensk grupp träffar SEWA, kvinnor i projektet berättar]

Nalini Nayak är en kvinna som uträttat mycket för andra under de 20 senaste åren. Hon ligger bl a bakom ett projekt i Kerala, för ensamstående kvinnor. Att vara kvinna i Indien är inte alltid så lätt. Att vara änka, ogift eller ensamstående mamma, är mycket svårt.

På åttiotalet, när Nalini arbetade som socialarbetare på sjukhus, saknades personal som kunde hjälpa till med enklare sysslor, som t ex att mata och tvätta de sjuka, ta hand om nyfödda m.m.

Vid denna tid fanns det många kvinnor som levde fattigt och hade svårt att försörja sig ute i byarna.

Nalini fick idén att skapa en tvåveckors utbildning för sådana kvinnor för att de sedan skulle kunna få arbete och försörja sig. Många kvinnor var tveksamma till att ge sig iväg hemifrån sin by, men 20 stycken anmälde sig .Inom en vecka efter avslutad utbildning hade alla arbete. Det blev stor succé, och  under det kommande åren växte projektet mycket kraftigt.

Fler och fler kvinnor ville ha arbete, när väl de första 20 hade tagit steget.  

Kvinnorna arbetar idag på olika platser, med att ta hand om gamla och sjuka människor, driva matställen på olika institutioner och en speciell grupp har utbildats att driva en dagvårdsverksamhet för nyblivna mammor och nyfödda enligt det anrika hälsosystemet ayurveda med starka rötter i Kerala.

Kvinnorna är organiserade under en internationell organisation vid namn SEWA, Self Employed Womens Association. De har ett kontor i Keralas huvudstad Trivandrum, som fungerar som en arbetsförmedling, som värnar om kvinnornas rättigheter till en vettig lön för de uppdrag de åtar sig. De får dessutom möjligheten till en social trygghet som de annars knappast har tillgång till. Där arbetar fem kvinnor administrativt för organisationen

 

[Bild: Nalini och kvinnor i SEWA projektet berättar]

Vi är ett femtontal svenskar, både kvinnor, män och barn som besöker deras kontor. Vi välkomnas med te och kakor, och sitter alla i en ring tillsammans. Kvinnorna strålar av stolthet och glädje när de berättar om sitt arbete. De vill gärna höra om oss, vilka vi är och våra liv. De talar bara malayalam, det officiella språket i Kerala, så Nalini tolkar till engelska. Jag berättar att även jag är en ensamstående självförsörjande kvinna och även jag är med i ett nätverk, Qlara, ett kvinnligt nätverk för företagsamma kvinnor på Österlen. Våra förutsättningar och liv är förståss annorlunda, men ändå känner jag samhörighet med dessa kvinnor.

 

[Bild: Även här datorer nu]

 

Tidigare har allt på kontoret skötts med anteckningar på små papperskort, men när vi besöker dem är de just i färd med att installera sitt första datasystem. Hit kommer kvinnor som söker arbete och folk som söker arbetskraft. Kvinnorna betalar en liten avgift för det jobb som förmedlats till dem, och får också sätta in en liten del av förtjänsten på ett sparkonto. När man har sparat ett visst belopp kan man låna pengar för att t ex bygga sig ett hus eller köpa sig en ko. Idag finns det 600 medlemmar och 16 olika grupper av kvinnor som har möten i sina byar varje månad, och ett stormöte i organisationens kursgård i en by på landet utanför Trivandrum. Projektet har blivit ett led i kvinnorörelsen som arbetar för kvinnors rättigheter i Kerala och har en länk till kvinnorörelsen i resten av Indien. Kvinnor som övergetts av sina män eller inte är lagligt gifta är inte accepterade och får inget stöd, varken socialt eller av staten. Därför är organisationen mycket viktig för dem.

 

Senare på dagen besöker vi kursgården utanför staden. Vi blir alla bjudna på lunch i en vacker matsal med bord av rosa sten. Maten är närproducerad och ekologiskt odlad. Den består av bl a ris, jamsrot, banan, olika grönsaksröror ,papadams, rödbetor m.m. Till efterrätt får vi papaya och ananas.

 

[Bild: SEWA building, rural center, desigend by Lorrie Baker]

 

Arkitekturen är modern. En engelsk arkitekt vid namn Lorrie Baker, med filosofin att man skall bygga med det material som finns där man bygger och så stort som man har råd till med möjlighet att bygga ut senare, har skapat denna fantastiska byggnad, med matsal där nere och en stor aula där uppe i olika typer av sten, och  anpassad för att vara så sval som möjligt. En vän till organisationen testamenterade pengar, och på så vis kunde bygget genomföras. Varje år har de 600 medlemmarna stormöte här, och ser över den ekonomiska situationen. 

Kursgården har förutom ett femtontal sängplatser också sin egen trädgård med odlingar, ett tryckeri och ayurvedska behandlingsrum för massage.

 

Föreståndaren och Nalini, berättar om hur man stödjer människor i att ta vara på det de har här i trakten, värna om naturen etc., som en balans till all TV- reklam med den i Indien nya och exploderande konsumtions-kulturen. “Indien håller på mycket kort tid på att förändras, från att ha varit självförsörjande till att importera och kopiera västvärlden med diskmaskiner, tvättmaskiner och andra konsumtionsvaror. En liten klick duktiga indier har börjat tjäna mycket mer pengar än tidigare, tex i den internationella databranschen. Det gör att allt blivit dyrare i Indien, medan vanliga människor har samma lön som förut. Människorna i denna lilla by kommer ändå inte att kunna köpa det som tv-reklamen erbjuder, så därför är det bättre att uppmuntra dem att ta vara på det de har,” säger Nalini. ”Miljön måste vi värna om, speciellt rent vatten.“ Tänk vilka framsynta och kloka människor, och vilken organisation!

[Bild: Kunnat bygga eget hus genom SEWA]

Innan det är dags för oss att återvända till vår lilla by vid havet, får vi tillfälle att i smågrupper besöka några av kvinnorna som bor i närheten. Min grupp besöker en kvinna som övergivits av sin man och som tack vare organisationen har kunnat bygga sig ett hus. Fastän vi inte kan tala med varandra, känns det fantastiskt att få besöka henne, och känna värmen och livsglädjen från henne som från så många andra i detta underbara land!

 

Åsa Nyström

 



Åsa Nyström är hälsovägledare, yogalärare och Spa-terapeut.
 
Förutom ayurveda konsultationer och behandlingar erbjuder hon kurser i yoga och avspänning, relationskunskaper, mental träning, kommunikation, stresshantering, teambuilding/ledarskap, mm. 

Åsa's hemsida

Info och kontakt:
Tel 0414-60531

 

Till nyhetsbrev maj 2007 - Till fler bilder och berättelser indienresor
www.smilingmountain.com